Flyg och transfer

Till New York anländer varje dag ett stort antal turister vilket gör att det blir ett otroligt tryck på de olika flygplatserna. I staden finns de tre stora flygplatserna John F Kennedy International Aiport, Newark Liberty International Airport och LaGuardia Airport. Det är med högsta sannolikhet någon av dessa du kommer att anlända till om du besöker staden. De två stora som tar emot långväga gäster är John F Kennedy och Newark. På samtliga flygplatser finns det goda transportmöjligheter in till Manhattan. Man kan ta det så kallade AirTrain som är ett tåg som går till både Newark och John F Kennedy. Många tycker dock det är skönt att ta en taxi in då man kommer direkt till sitt hotell efter en lång tids resande.

Tips:

 • Tänk gärna över vilket alternativ för transfer som passar dig bäst i förväg. Om man bokar i förväg kan det gå smidigare när man väl är på plats
 • Skall du åka tillbaka till Sverige tänk på att vara i god tid. Kontrollera med flygbolaget hur många timmar innan man behöver checka in.
 • I USA lämnar man dricks till taxichaufförerna och var uppmärksam på svarttaxi som försöker hitta kunder i ankomsthallarna

John F Kennedy International Airport

JFK som den även kallas är en av de stora internationella flygplatserna och tar emot mycket trafik bland annat från Europa. Den är den största och ligger sydost om Manhattan.

För att komma in till Manhattan kan man välja mellan buss, shuttlebuss, taxi, tunnelbana eller tåg.

Taxi – finns i anslutning till alla ankomsthallar och du känner igen dom på den gula färgen. Se upp för svarttaxi och undvik alltid detta alternativ. Kom ihåg att ge dricks för din tur och tänk på att det tillkommer tullavgift och kvällstid även extra hög taxa. Fördelen är uppenbar att man kommer direkt till sitt hotell.

Tunnelbana Tåg – Man kan ta tunnelbana eller AirTrain som det kallas från flygplatsen. Du kommer in till New York och kan via stationen ta dig vidare med ordinarie tunnelbana. Alternativet är billigt men kan ibland vara lite besvärligt om man har mycket bagage men absolut inget dåligt val. Tåg kan ta dig in till Penn Station på Manhattan men då måste du först åka AirTrain en kort tur.

Buss – Åker fram och tillbaka mellan flygplatsen och Manhattan. Alternativet med shuttlebuss finns också och då stannar det på olika platser, där turisterna helt enkelt har bokat sitt hotell. Denna form av transport kan ta lite längre tid på grund av alla stopp, men samtidigt avspeglar det sig i priset.

Limousin – Det kanske låter konstigt att åka limousin från flygplatsen till hotellet, men är man ett större sällskap som får plats är det kanske inte så dåligt val i alla fall.

Stadsdel: Queens

JFK

Tips:

 • Dyrast är taxi men mest bekvämt
 • Glöm inte dricks till taxichauffören och använd aldrig svarttaxi
 • Ha kameran/mobilen redo om du åker bil/buss så du kan fota Manhattan skyline
 • Man kan boka sin transfer hemifrån om man väljer något av de andra alternativen

Newark Liberty International Airport

I New Jersey hittar man Newark Airport och den ligger cirka 20 kilometer ifrån turistattraktionerna på Manhattan.  Precis som den något större John F Kennedy International Airport tar Newark emot många långflygningar och då flera från Europa.

Alternativ för att ta sig in till Manhattan är buss, tåg eller taxi. Är man ett något större grupp kan man även kontrollera vad det skulle kosta att hyra en limousin eftersom den helt enkelt får in fler personer.

Taxi – Vid ankomsthallarna ser man tydlig skyltning till taxiköerna. Tänk på att det kan kosta en del och man får helt enkelt betala en del om man skall ta detta mest bekväma alternativ. Fördelen är uppenbar att man kommer direkt fram till hotellet. Var uppmärksam på att du väljer en officiell taxi då det finns många svarttaxichaufförer som försöker få kunder. Detta alternativ rekommenderas absolut inte. När du åker taxi skall man lämna dricks när du kommit fram.

Buss – Man kan dela en så kallad shuttlebuss med andra resenärer. Alternativet blir något billigare, men till gengäld måste man vänta på flera stopp då alla skall lämnas av vid sina respektive hotell. Jämfört med taxi är shuttlebuss betydligt billigare.

Tåg – Du kan hoppa på Airtrain för att senare komma till tågstationen där bytet sker med resa in till Manhattan. Väl framme så tar du lättast tunnelbana till ditt hotell, eftersom tunnelbanenätet är så väl utbyggt finns det säkert en station nära ditt boende. Detta alternativ tar förstås lite längre tid men samtidigt är det betydligt billigare än taxi.

Limousin – Det kanske låter konstigt att åka limousin från flygplatsen till hotellet, men är man ett större sällskap som får plats är det kanske inte så dåligt val i alla fall.

Stad: New Jersey

EWR

Tips:

 • Dyrast är taxi men mest bekvämt
 • Glöm inte dricks till taxichauffören och använd aldrig svarttaxi
 • Man kan boka sin transfer hemifrån om man väljer något av de andra alternativen

LaGuardia Airport

LaGuardia Airport ligger inte långt ifrån Manhattan och tar du taxi in till hjärtat av Manhattan är det bara 13 kilometer. Du hittar flygplatsen i stadsdelen Queens som ligger strax väster om Manhattanhalvön. Hit kommer det mest inrikesflyg och kommer du från Europa är det ovanligt att man landar här.

Transfer till Manhattan inkluderar taxi, shuttlebuss, buss och limousin. Det sistnämnda kanske är bäst om du är ett större sällskap och kan dela på kostnaden.

Taxi – Är det mest bekväma och snabbaste alternativet, men självklart också det dyraste. På grund av att LaGuardia ligger så nära Manhattan blir det dock betydligt billigare om man jämför med taxitransfers från JFK och Newark. Vid ankomsthallarna finns det tydliga skyltar till taxiköerna. Var uppmärksam på att du väljer ett officiellt alternativ för det finns flera svarttaxi som försöker få med kunder. Tänk också på att i USA/New York lämnar man dricks till taxichauffören så det får man räkna med.

Buss – Om man istället väljer buss finns det flera olika former man kan välja. Man kan dela med andra resenärer och välja en shuttlebuss. Då kan man bestämma att komma fram till hotellet och det gör det betydligt mer bekvämt om man har mycket bagage. Nackdelen är att det tar lite längre tid då det kanske är många stopp innan man kommer fram till sitt eget boende. Annars finns det även flygplansbussar som går regelbundet under dagen. När man kommer fram till Manhattan kan man senare välja tunnelbana.

Tips:

 • Dyrast är taxi men mest bekvämt
 • Glöm inte dricks till taxichauffören och använd aldrig svarttaxi
 • Man kan boka sin transfer hemifrån om man väljer något av de andra alternativen