Gifta sig i New York

wedding


Vad många inte vet är att det faktiskt går att gifta sig genom svenska kyrkan i New York. Att avhålla sitt bröllop i the Big Apple kräver bara lite planering i förväg. I New York State har prästerna som arbetar för svenska kyrkan vigselrätt och det är fullt giltigt under den amerikanska lagen. Rent praktiskt betyder det att vigseln blir giltig överallt. Kyrkan här är både till för turister och bofasta svenskar. Alternativet att just gifta sig utomlands har blivit allt populärare bland svenskar och visst kan det vara romantiskt att få den man älskar med Manhattan skyline i bakgrunden.

 

På svenska kyrkan i New Yorks hemsida finns det mycket mer att läsa om hur man skall gå till väga rent praktiskt. Vissa förberedelser och papper måste vara klara redan innan man reser. Det viktigaste rådet är dock att vara ute i mycket god tid då kapellet som står till tjänst ofta är uppbokat.

 

Svenska kyrkan vill att man ringer in och bokar tid och tänk på att inte beställa din resa innan du kontrollerat om det finns lediga tider. Om man reser ensamma så bistår man med vittnen för vigseln som kan skriva under de officiella papperna som krävs. Har man speciella önskemål om sång och musik så kan man maila kantorn via svenska kyrkans hemsida.

 

För att vigseln skall bli giltig och gå att genomföra är det viktigt att man har rätt papper så inte det skulle ställa till med några problem. För att får reda på exakt vilka papper som gäller rekommenderar vi att gå in på Svenskakyrkans hemsida. I korthet behöver man:

 

1. Hindersprövning och vigselintyg som man får från skatteverket hemma i Sverige

2. Vigselblankett som skall hämtas från er hemförsamling hemma i Sverige. På pastorsexpeditionen lämnar ni uppgifter om var och när ni skall gifta er.

3. Marriage License får man i New York City av City Clerk, 141 Worth Street på Manhattan. Det är otroligt viktigt att man inte gör detta samma dag som vigseln utan gör detta i god tid innan. Tänk också på de helgdagar som finns i USA, så man inte kommer när de har stängt. Marriage License gäller först efter 24 timmar och är för närvarande gilitigt i 60 dagar. Om man är skild sedan tidigare gå in på Svenska kyrkans hemsida och läs om de särskilda föreskrifterna. Glöm inte att ha giltig legitimation med, det vill säga passet och givetvis måste båda vara närvarande.

 

Vanliga frågor:

– Är vigseln i svenska kyrkan giltig i både USA och Sverige?

Svar: Ja det är den.

 

– Kan jag ordna alla papper när jag kommit fram till New York?

Svar: Nej det kan du inte. Du måste ha med hindersprövning, vigselintyg och vigselblankett hemifrån.

 

– Kan vi gifta oss i New York om bara en av oss är medlem i svenska kyrkan?

Svar: Ja, det räcker att en av er är medlem.

 

– Vi reser själva till New York, hur blir det då med vittnen till vigseln?

Svar: Svenska kyrkan ställer upp med vittnen så vigseln går rätt till.

 

-Tips:

1. Var ute i god tid

2. Gå gärna in på Svenska kyrkans hemsida i New York för information

3. Du måste ha med korrekta papper ifrån Sverige

4. Innan vigseln måste du även ha papper ifrån City Clerk’s Office

5. Glöm inte att boka restaurang och frisör

6. och till sist… var ute i god tid

 

Till sist rekommenderar vi starkt på NewYork-City.se att du går in på svenska kyrkans hemsida för att få den senaste informationen.

 

Lycka till!

 

Läs mer på:

Svenska kyrkan i New York – http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=155153

City Clerk´s Office – http://www.cityclerk.nyc.gov/html/home/home.shtml