New York Kalender

När på året skall du besöka New York City? Vi har gjort en kalender för att du skall kunna se vad som sker just under ditt besök. Man kan väl säga att det händer något året runt och vissa saker får man bara inte missa som till exempel tolvslaget på nyårsafton på Times Square eller fyrverkeriet på 4th of July.


Januari

Martin Luther King Jr Parade

Varje år så hedras den amerikanska ikonen Martin Luther King med en parad genom New York City. Medborgarrättskämpen har satt en tung stämpel på det amerikanska samhället och idag räknas som en av de stora personerna genom USA’s historia. Paraden som går av stapeln mitt i januari går längs Fifth Avenue.


Februari

Super Bowl Sunday

I början av februari så spelas den avgörande matchen i NFL (National Football League), den amerikanska fotbollsligan. Denna söndag drar enormt med folk till olika Super Bowl Partys där man samlas framför tv:n för att beskåda spektaklet. För den som inte är så intresserade av sport så kan man njuta av halvtidsshowen som ofta drar de största artisterna i världen.


Mars

Saint Patrick’s day

Den 17 mars firas Irlands nationaldag eller Saint Patricks day. Högtiden har också stor betydelse i New York då många av stadens invånare har sina rötter tillbaka i tiden i just Irland. Just St Patricks var Irlands skyddshelgon och en tradition är att gå klädd i grönt denna dag. I New York på Fifth Avenue avhåller man varje år en stor parad igenom Manhattan, vilken har blivit berömd världen över. 


April

Baseball Premiär

I april månad drar baseball säsongen igång. Major League Baseball har två lag ifrån New York trakten nämligen New York Yankees och New York Mets. Genom åren är det Yankees som traditionellt sätt varit storebror. 


Maj

Memorial Day

Den sista måndagen i maj så firar man Memorial Day då man skänker en tanke till alla de soldater som stupat genom åren.


Juni

Puerto Rican Day Parade

Den andra söndagen i juni avhålls en färgsprakande parade längs Fifth Avenue. Tillställningen är ett sätt att skapa ett erkännande för alla i staden som har sina rötter i Puerto Rico.


Juli

Independence Day

Den amerikanska nationaldagen firas den 4 juli och givetvis är det fest runt om i New York också. Det fantastiska fyrverkeriet på Manhattan beskådas bäst ifrån Brooklyn.


Augusti

US Open

Queens arrangerar varje år US Open i tennis. Turneringen räknas som en av de fyra stor så kallade Grand Slams.

http://www.usopen.org/


September

NFL – Amerikansk fotboll premiär

Amerikansk fotboll har fortfarande inte vuxit sig särskilt stor i Sverige men i USA är det närmast religion. Premiären av NFL är därför närmast helig.


Oktober

Halloween Parade

Begreppet Halloween har även slagit igenom i Sverige då man skall klä ut sig och försöka skrämma varandra. Vad passar då bättre än en gigantisk parad när mörkret dragit in i New York City?

NHL Premiär

Hockeyligan National Hockey League börjar sin grundserie i oktober månad. För de hockeyintresserade finns lagen New York Rangers, New York Islanders och New Jersey Devils.

http://www.nhl.com/

NBA Premiär

För den basket intresserade så börjar NBA säsongen i oktober. Det finns två lag i New York trakten, nämligen New York Knicks och New Jersey Nets. I Madison Square Garden är det Knicks som spelar.

http://www.nba.com/


November

New York City Marathon

Världens kanske mest kända motionslopp New York City Marathon arrangeras varje år i början på november. Här springer man runt i The Big Apple och får bland annat möjlighet att titta upp mot de enorma skyskraporna samt turen går även in i Central Park. Det kräver dock en hyfsad kondition att ta sig igenom de drygt 4,2 milen som loppet sträcker sig över

http://www.nycmarathon.com/

Macy’s Thanksgiving Parade

I november månad avhåller varuhuset Macy’s sin spektakulära Thanksgiving Parade. Bland mycket annat så är kanske det mest sevärda de enorma ballongerna som fylls upp med luft förställande olika figurer.


December

Nyårsafton

För dem som önskar att fira in det ny året på ett något annorlunda sätt, kan man ta sig till New York. Den världsberömda nedräkningen till tolvslaget sker mitt på Manhattan, nämligen på Times Square.

Julgranen vid Rockefeller Center

Den gigantiska julgranen som finns vid Rockefeller Center drar varje år storpublik när den skall tändas. Detta är ett startskott för New York borna att julen är på intåg.