Packlista

Tänk på att ta med dig en adapter för att kunna ladda dina elektroniska tillbehör.

Vissa kan packa en vecka innan en semesterresa medan andra bara behöver 5 minuter för att slänga ner det absolut nödvändigaste. När man reser över till New York och USA är det åtminstone ett par saker som man behöver komma ihåg så därför skapades den här enkla men informativa packlistan.

Extra viktigt att kontrollera innan din resa är inresetillståndet och giltigheten på passet. Numera så är alla svenska pass som produceras e-pass, biometriskt pass. Det kan dock vara skönt att ändå dubbelkolla så ditt nuvarande räknas i denna kategori. Dessa villkor ändras av och till och vi rekommenderar att du går in via officiella inresesidor för att du är helt uppdaterad på de sista detaljerna. Reser du från Sverige kan du fylla i en elektronisk ansökan, men gör det inte dagen innan avresa för det kan ta några dagar innan allt är klart. Det elektroniska inresetillståndet för oss svenskar går under namnet ESTA eller Electronic System for Travel AuthorizationMinimum skall man räkna med 3 dagar eller 72 timmar. USA kräver också att passet inte precis går ut när du reser hem, utan det bör vara giltigt några månader extra. Sommaren 2018 behövde man ha 6 månader extra giltighetstid från det datum man planerar att resa tillbaka till Sverige.

Kontrollera att du har en tillräcklig reseförsäkring innan du reser. USA tillhör som bekant inte EU och du kan inte räkna med att allt kommer gå smidigt om du behöver extra hjälp med sjukvård etc. Särskilt viktigt är det om du är gravid och ta noga reda på vad som gäller, det räcker inte bara kontrollera om du får göra själva flygresan.

Packlista

  1. Elektroniskt inresetillstånd innan du reser, printa gärna ut en kopia
  2. Pass (E-pass, biometriskt pass)
  3. Flygbiljetter, (eventuell kod eller bankkort om du reser biljettlöst)
  4. Namn och adress på hotellet du skall bo på, printa gärna ut och ha med i tullen
  5. Adapter för eluttagen, kan annars vara omöjligt att ladda mobilen (de flesta hotell har säkert men varför chansa)
  6. Pengar, resecheckar alternativt bankkort
  7. Reseförsäkringsbevis

Och till sist ha en trevlig resa!