Frihetsgudinnan


 

Den stora symbolen för New York och för den delen USA är Frihetsgudinnan. I hamninloppet hittar man den världsberömda statyn på Liberty Island. Formellt så ägs själva ön av staden New York City men den ligger i New Jersey. Själva invigningen var 1886 och den var då en gåva från Frankrike till USA. Presenten skulle symbolisera 100 års jubiléet av USA’s självständighet

 

Själva statyn ritades av den franske skulptören Frederic Bartholdi och materialet som han valde var järn till stommen som dekorerades av kopparplåtar. Själva statyn är en avbild från den romerska gudinnan Libertas. Karakteristiskt har hon en strålande krona på huvudet, en fackla i högerhanden och en tavla i vänsterhand. På själva tavlan är det inhuggit texten; July IV MDCCLXXVI, vilket betyder 4 juli, 1776. Just det här datumet var då Amerika uppstod genom att staterna förklarade sig självständiga ifrån Storbritanniens styre. Själva Libertas är 46 meter hög medan fundamentet som den står på mäter 47 meter. Den fackla som hålls upp mot himmeln är faktiskt ifrån 1986. Anledning var att efter omfattande ändringar i början på 1900-talet så bedömde man att det inte gick att reparera de skador som fanns. Idag finns denna fackla i det intill liggande museet. Den nuvarande facklan är täckt med guld.

 

Om man frågar folk runt omkring i världen vad som symboliserar USA och New York skulle många säga just Frihetsgudinnan. Den har kommit att bli en symbol för den frihet och demokrati som landet står för.

 

Frihetsgudinnan är dessutom en av de absolut mest populära turistattraktionerna i New York City. För den som så önskar går det båtar ifrån downtown ut till Liberty Island. Köerna kan vara långa när man väl kommer fram därför kan man också att välja att ta Staten Island färjan. Om man väljer det alternativet så kommer man inte riktigt nära men man får samtidigt uppleva statyn på en bits avstånd vilket många nöjer sig med.

 

Tips:

Ta Staten Island färjan som är gratis så kan du beskåda statyn på lite avstånd, då slipper du de långa köerna.

 

 

http://www.nps.gov/stli/