Baseball

En av de absoluta största sporterna i hela USA är baseball. Trots den enorma populariteten över Atlanten har det inte slagit igenom i Europa och Sverige. Reglerna kan vara komplicerade för många och därför väljer många att inte gå och se en match på sin semester i New York.

 

För att på ett mycket enkelt sätt förklara reglerna gäller det att bränna tre stycken spelare för att få chansen att göra poäng. Man kan antingen bränna en spelare genom att fånga en lyra, kasta så han missar att slå eller bränna ut honom på någon av baserna. Den som kastar bollen kallas för pitcher och han skall hålla sina kast inom en liten zon. Missar han så kallas det för ball och träffar han blir det en strike. Målet är att kasta tre strikes för då är spelaren bränd. Om slagmannen lyckas slå ut bollen över muren bak på banan kallas det för homerun och ger givetvis poäng. Annars får man poäng om man tar sig igenom alla baserna utan att bli bränd. När båda lagen har fått chansen att slå en gång har det genomförts en inning och en match innehåller normalt nio innings.

 

New York har historiskt varit en stormakt i den amerikanska baseballen och då framför allt New York Yankees. Under en lång period hade man sin Yankee Stadium ute i Bronx men för något år sedan bytte man över till sin nya hemmaplan. Bland de berömda Yankees spelarena märks bland annat Babe Ruth, Mickey Mantle, Alex Rodriguez och Derek Jeter. Det andra laget är New York Mets men har inte nått de stora framgångar som Yankees lyckats med.